Областният управител Захари Сираков, директорът на Дирекция "Бюро по труда“ – Смолян Снежана Орлова и представители на Министерството на труда и социалната политика откриха ежегодната трудова борса във Военен клуб – Смолян.

Днес тринадесет работодатели в сферата на туризма, хотелиерството, ресторантьорството, производството и шивашката индустрия от област Смолян се срещат и разговарят с лица, търсещи възможност за трудова реализация.

Екип от експерти от Министерството на труда и социалната политика представят възможностите, които предлага Проект "Развитие на социалната икономика". Основна цел на проектното предложение е развитие на регионален подход на политиката по социална и солидарна икономика и създаване на фокус-точки за модернизиране на предприятията на социалната и солидарна икономика. Те разясняват същността, предимствата и възможностите за подкрепа на социалните предприятия по този проект, както и по други програми на МТСП. Социалните предприятия дават възможност за трудова заетост на лица от уязвимите групи – безработни; хора с трайни увреждания; лица до 29 годишна възраст, които нямат професионален опит; лица със зависимости; бездомни, чужденци, бежанци; жертви на домашно насилие и т.н. Проект "Развитие на социалната икономика" предвижда обследване на поне 200 социални предприятия за възможност за дигитализиране на работните им процеси и подпомагане на осъществяването на изведените препоръки в поне 100 от тях, както и провеждане на обучения за работниците в тях във връзка с въведените цифрови решения. Същевременно, проектът цели да се насърчава създаването на мрежи и провеждане на обучения, инициативи и партньорства за приобщаване на социалните предприемачи към социалния и граждански диалог с държавните институции, местната власт и местните общности.