Разходка по Дунав за ученици от всички класове ще се проведе на 27 юни /четвъртък/ от 11.00 до 12.00 часа. Инициативата е на областния управител на Русе Драгомир Драганов и е по повод Деня на река Дунав, който се отбелязва традиционно на 29 юни. Разходката ще се осъществи с кораба "Русчук“, като всеки желаещ трябва да се запише предварително на e-mail: governor.pr@gmail.com до 16.00 часа в сряда, като се посочат задължително три имена и телефон за връзка. Децата трябва да бъдат задължително придружавани от родителите или учителите си. Отплаването на кораба ще се осъществи от Понтон № 10, на гърба на ресторант "Понтона“.

Инициативата е подкрепена и от Регионалното управление на образованието /РУО/, като самата разходка се осъществява безвъзмездно благодарение на фирма "Дунавски Драгажен Флот“ АД. По време на разходката е предвидена и богата занимателна програма. В рамките на едночасовото си пътешествие по втората най-дълга река в Европа учениците ще научат любопитни факти за Дунав, ще имат възможност да рисуват и играят заедно. "Надявам се чрез тази инициатива да привлечем вниманието на повече младежи към значението на реката в нашето ежедневие“, коментира Драганов и изрази увереност, че също така по този начин учениците ще се замислят повече за значението на екологията в наши дни.

Денят на река Дунав се отбелязва от 29 юни 1994 г., когато 13 държави и Европейската комисия подписват международната Конвенция за опазване на река Дунав. За първи път Денят на Дунав се чества през 2004 г.

Важно уточнение е, че местата на кораба са лимитирани до 66, като в тази бройка влизат и членовете на екипажа.