Процедура за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища – България“ обяви Министерството на културата. Целта на кампанията е опазване на нематериалното културно наследство, съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване и тяхното предаване на следващите поколения. Процедурата се извършва на 2 етапа: областен и национален етап. Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи, както и нестопански организации с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство.

Кандидатите от област Русе могат да изпращат заявки за участие на официалния e-mail на Областната администрация: governor@ruse.egov.bg до 18 октомври /петък/. С условията и етапите от процедурата може да се запознаете на следния Интернет адрес: http://mc.government.bg/files/8756_Statut NS - JchS.docx. По думите на областния управител Драгомир Драганов инициативата дава отлична възможност за популяризиране на изключително богатото нематериално културно наследство на Русенско.

Една институция има право само на една кандидатура на сесия, т.е. в настоящата кампания. Припомняме, че списъкът се обновява на две години. Например в него през 2010 г. е включена маскарадната игра Джамал от ивановското село Кошов. Джамалът е зимна обредна игра в периода след Мръсните дни, която се изпълнява по Ивановден от ергени, водени от женен мъж. Заедно те разиграват чучело в животинска форма, наречено Татунчо. Играта на маскарадната дружина цели да създаде ред, да подреди света след хаоса, настъпил с края на старата година и с изминалите мръсни дни. Ритуалът датира от 1877 година. По Ивановден Татунчо ходел по къщите да гони злите духове и да благославя за здраве и берекет. Постепенно маскарадният обред бива забравен, но през 1975 г. инициативни самодейци успяват да го възстановят. Джамалът е представян на фолклорни събори, фестивали и празници, като е печелил много награди.