Областната структура на ДПС във Велико Търново ще работи в подкрепа и полза на "ДСП - Ново начало" /фракцията, приближена до Делян Пеевски бел. авт./. Това заяви на пресконференция в старата столица областният председател на партията Гюнай Далоолу, предаде кореспондент на “Фокус".

Преди около седмица Далоолу беше изключен от ДПС по нареждане на Централното оперативно бюро /след среща при почетния председател Ахмед Доган/, но днес той категорично заяви, че не приема това решение, защото то е взето нелегитимно - без необходимия кворум на 2/3 от членовете на ЦОБ. Той посочи и, че ключът за местната централа, както и печата и официалните документи на партията са в него.

Подкрепата си към "ДПС - Ново начало" са заявили всички общински координатори на ДПС във Великотърновска област. Вчера партията е провела областен съвет, на който са се явили 27 от общо 32-а членове. Почти с пълно единодушие е подписана декларация, която засвидетелства доверие към Делян Пеевски и "ДПС - Ново начало". Документът ще бъде изпратен до Централното оперативно бюро на партията. Подпис под него не са положили представители на младежката структура на ДПС, сред които Санер Унунали, който е областен председател на Младежи ДПС, Мастън Мастънов, който е част от Оперативното бюро и към момента е зам.-областен управител на Велико Търново, Сунай Мунков, Ерджан Алкова.

Далооулу беше категоричен, че листите за предстоящите парламентарни избори в региона ще се редят от местните структури, като разкри и, че водач може да стане също местен член на ДПС. Решението ще бъде взето първо на общински, а след това и на областен съвет.

“Това, което ни притеснява, са секционните избирателни комисии, но мога да ви уверя, че имам думата на г-н Пеевски, че ние ще сме партията, която ще участва в реденето на съставите им. Ако все пак нещо се случи и не успеем, ще компенсираме с наблюдатели", допълни Далоолу.

Целта  на "ДПС - Ново начало" е да станат 3-та политическа сила в област Велико Търново и да имат поне един народен представител от региона в новия парламент.

“В последните години ДПС се отдалечи от хората. Нашата идея, идеята на г-н Пеевски е да се върнем сред нашите избиратели, да работим “за" и “с" тях", категоричен бе Гюнай Далоолу.

Членовете на ДПС във Великотърновска област са общо около 4 300 души.