Областната комисия по заетост одобри предложенията по Регионалната програма за заетост. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян. Заседанието бе ръководено от областният управител Емил Хумчев, който е председател на комисията. Присъстваха още заместник областният управител Явор Руженов, Фани Николова-директор на Дирекция "Регионална служба по заетост“-Пловдив, представители на общините в област Смолян, директори на дирекции, както и членовете на областната комисия по заетост.

По Регионалната програма за заетост в област Смолян ще бъдат ангажирани 369 души на територията на 129 населени места в цялата област. Те ще работят на пълен работен ден, за пет месеца и половина-от 15 юни до 30 ноември. Осигурените средства за област Смолян възлизат на 1 818 322 лв. За първи път по Програмата се допуска партньорство с предприятия от частния сектор, които също ще могат да назначат безработни лица. За Областна администрация са заложени 30 бройки. В Община Смолян ще бъдат назначени 38 лица; в Общинска администрация Чепеларе-19; в Баните -26; Борино-30; Девин-40; Златоград-30; Мадан-33; Неделино33; Рудозем -35; в Общинско предприятие по озеленяване, благоустройство и чистота в Доспат -35 безработни лица.

"Заделените средства от държавния бюджет за реализацията на регионалните програми по заетост през 2022г. са над 48 млн.лв., което е четири пъти повече в сравнение с предходната година и е израз на засилена подкрепа от правителството за хората в уязвимо положение и бизнеса в регионите. Преминахме през много трудни периоди през последните две години и вярвам, че това ще даде отражение върху икономиката и прякото запазване на заетостта и работните места в област Смолян“, посочи Рабие Кьосева, директор на Дирекция "Бюро по труда“-Смолян.