Постоянната областна епизоотична комисия (ПОЕК) в Смолян проведе заседание във връзка със зачестилите случаи на констатирани огнища на болестта Африканска чума по свинете в нерегистрирани лични стопанства в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян. Заседанието откри областният управител Емил Хумчев. Присъстваха 13 членове на ПОЕК и зам.-областният управител на Смолян Явор Руженов.

Директорът на ОД “Безопасност на храните“ д-р Сава Бозуков представи актуална информация за епизоотичната обстановка в страната относно заболяването Африканска чума по свинете.

В Смолянска област от началото на 2022 година има положителни проби за АЧС само при диви свине.

На 04.01.2022 г., в района на "ДГС Златоград“ са обявени 4 бр. положителни проби, "ДГС Смолян“ – 5 бр., "ДГС Михалково“ – 2 бр., "ДГС Акад. Николай Хайтов“ – 2 бр., "ДГС Славейно“ – 1 бр. и в "ДГС Смилян“ – 2 бр. На 18.01.2022 г. в "ДГС Смолян“ е обявена 1 бр. положителна проба при диви свине.

На 02.02.2022 г. в "ДГС Широка Лъка“ е обявена 1 бр. положителна проба за АЧС, а на 14.02.2022 г. в "ДГС Смилян“ – 1 бр., "ДГС Славейно“ – 3 бр., в "ДГС Борино“ – 1 бр. и в "ДГС Михалково“ – 2 бр.

На територията на област Смолян няма положителни проби за АЧС в лични стопанства, от регистрираните 59 на брой в област Смолян. Няма и много голямо заселване с прасета в стопанствата. Дивите свине обаче са резервоар на заболяването и представляват опасност от заразяване на домашните, посочи д-р Бозуков.

Той направи кратка предистория на заболяването АЧС. След огнищата, възникнали в България, първоначално през лятото на 2018 г. и продължили през лятото на 2019 г., като по-голямата част от тях са открити в нерегистрирани стопанства за лични нужди (29 бр. стопанства от типа "заден двор“, включително два случая на мъртви прасета с неизвестен собственик), Централната епизоотична комисия е взела решение за тотална депопулация на тези стопанства чрез провеждане на превантивно клане във високорискови райони или в други райони по решение на областните управители. Тогава областната епизоотична комисия взе решение за депопулация на свинете в цялата област. В цялата страна депопулацията е извършена в 38 769 броя "задни двора“ и на практика се е премахнал целия сектор от този тип за период от една година. В област Смолян е извършена депопулация в 264 броя обекта от типа "заден двор“, които не са били регистрирани.

Членовете на ПОЕК обсъдиха заложените мерки в Плана за действие в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с болестта Африканската чума по свинете и набелязаха превантивни мерки.

Необходимо е да се осигурят условия за това, всички стопанства за отглеждане на свине за лични нужди, да бъдат регистрирани в информационната система ВетИс, като същевременно да отговарят на правилата за био-сигурност. Това означава, че след регистрацията ще подлежат на контрол от ветеринарните органи, посочи д-р Маргаритов от ОД“БХ“. Също така е необходимо да се осигури разширен надзор върху здравния статус на всички свине и прасета, които се отглеждат в стопанствата за лични нужди. Необходим е и редовен контрол за недопускане на нерегламентирани практики по отношение на транспортирането и търговията на животни.