Областната епизоотична комисия в Добрич е провела заседание днес, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Добрич. Секретарят на комисията и директор на Областна дирекция "Безопасност на храните“ (ОДБХ) в Добрич д-р Стелияна Генчева е съобщил, че целта на провеждането на заседанието е определяне на мерки на областно ниво в изпълнение на Националния план за борба и превенция срещу разпространението на Африканска чума по свинете (АЧС), както и срокове за изпълнението им.

На работаната среща е станало ясно, че страната ни има издадени три препоръки от европейската мисия, реализирана в България - да се регистрират личните стопанства (т.нар. задни дворове), да се контролират животните, отглеждани в тях и да се извършва максимално възможен контрол за разпространение на заболяването в дивата природа.

Съгласно разработения Национален план, инвентаризацията в частните стопанства (т. нар. задни дворове) трябва да е три пъти в годината. Единодушно е взето решение първата инвентаризация да се извърши от кметове и кметски наместници по места в срок до 30 март 2022 г. Към настоящия момент в ОДБХ - Добрич има регистрирани 331 задни двора, но няма информация колко са отглежданите прасета в тях.

Тази първа проверка цели именно актуализиране на броя животни. Втората инвентаризация е решено да се извърши в периода 15 юни -15 юли 2022 г., в която ще вземат участие и ветеринарните лекари в общините. Третата инспекция ще бъде в периода 15 октомври -15 ноември 2022 г. с участие на местните

власти, ветеринарните лекари в общините и ОДБХ. Другите мерки, които са приети единодушно, са проверка на дворовете, в които през 2019 г. бяха ликвидирани животни и стопаните получиха обезщетения, и извършване на всяко тримесечие на клинични проверки в задните дворове от лекарите, които имат сключени договори с конкретните стопани и оценка на риска.

Целта на всички мерки е да могат българските стопани свободно да извършват търговия със своя животинска продукция в страни от ЕС и трети страни, поясняват специалистите от ОДБХ - Добрич.