Областната администрация в Кюстендил има разработена и внесена за одобрение Концепция за комбинирани интегрирани териториални инвестиции, съобщиха за "Фокус“ от областната управа. Концепцията е с името "Проектиране и изпълнение на дейности за осигуряване проводимост на високи води на засегнати от вредното въздействие на водите речни участъци, изграждане на техническа инфраструктура и осигуряване на временна заетост на територията на област Кюстендил“.

Към настоящия момент е на етап разглеждане и одобряване от оценителна комисия. Най-общо казано Концепцията обхваща дейности по почистване и корекция на речни корита, последваща превенция по опазване на околната среда чрез изграждане на екологична инфраструктура, които се допълват от подобряване на достъпа и свързаността на териториите около почистваните речни корита със създаване на условия за екологичен транспорт.

Включени са и целенасочени дейности за подобряване на средата за повишаване на туристическия потенциал на територията и превръщането й в основна туристическа дестинация, превенция и управление на риска, мерки за устойчива мобилност - изграждане на велоалея, стимулиране на пазара на труда, включително обучение и създаване на заетост на 15 души.