Силистра остава без кмет на първи тур. Това стана ясно при обработени 100% от протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) в общинските избирателни комисии (ОИК).

Независимият кандидат Александър Сабанов печели с 46,67% подкрепа. Ивелин Иванов от ГЕРБ го следва с 35,52% от вота. Двамата ще се изправят на балотаж тази неделя, а кандидатът на "Възраждане" Петко Добрев има 6,42%.

ГЕРБ ще има най-силно представяне в общинския съвет и печели с 24.96%. На втора позиция се нареждат "АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ"/ИМА ТАКЪВ НАРОД, "БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД", "ВМРО-БНД", ПКБ със 17,09 процента. Челната тройка се допълва от Социалдемократическата партия с 8,18 процента.

Към момента по данни от паралелно преброяване от първи тур печелят изборите и запазват кметското си място Любен Сивев в Кайнарджа и Янка Господинова в Алфатар, издигнати от ПП ГЕРБ, и Неждет Джевдет в Главиница и Сезгин Алиибрям в Ситово – от ДПС.

Освен в Силистра втори тур се очертава да има за общините Тутракан и Дулово.



Надпреварата в Тутракан ще е между настоящите кметове и председателите на общинските съвети - независимият кандидат д-р Димитър Стефанов, подкрепен от ПП ГЕРБ и Нехат Кантаров от ДПС. В дулово битката ще е между д-р Юксел Ахмед от ПП ГЕРБ и Невхис Мустафа от ДПС.