Продължава разчистването на бившите казарми в Ямбол след годините на разруха, видя "Фокус". Професионална техника почиства пространството от изпадали клони, сухи треви и отпадъци.

Припомняме, че кметът на града Валентин Ревански обяви около Коледа, че започва облагородяването на терена от над 300 декара. Предвидено е площта да бъде разпредела за парково пространство и жилищно строителство.

"Десет процента от придобитото пространство е отредено за жилищно строителство, останалото е за паркова зона, спортната, социална и образователна инфраструктура. Имаме идеи да възстановим част от спорната инфраструктура със собствени сили", информира кмета в края на миналата година.

Преди десет дни и първите машини влязоха зад оградата на бившето поделение 24 200 на 7-ма мотострелкова дивизия. Техниката и трудът бяха предоставени като дарение на общината.

Ревански беше уточнил, че Общината ще кандидатства за европейско финансиране, ще отдели и средства от собствения си бюджет, но ще разчита и много на местния бизнес и с общи усилия бившите пехотински казарми да заживеят нов живот, на който да се радват жителите и гостите на Ямбол.

"Ще се радваме, ако и някои от ямболските фирми и граждани решат да помогнат. Ямбол е на всички и трябва да бъдем съпричастни. Всеки, който иска, може да помогне за неговото развитие", призова градоначалникът на Ямбол и допълни, че за по-мащабни дейности ще се търсят възможности за участие в подходяща европейска програма.

"Въпреки това, смятаме, че не трябва да се бавим и да чакаме някой друг да ни помогне", убеден е Ревански.

Ето и кратката история на 7-ма мотострелкова дивизия:

Тя е наследник на трета пехотна балканска дивизия, предислоцирана в Ямбол през 1945 г. Щабът на дивизията е преместен от Ямбол в Елхово, за да освободи място на новосъздадения четвърти отделен стрелкови корпус. На 13 ноември 1950 г. е преименувана на седма мотострелкова дивизия "Ф. И. Толбухин".

Нейните полкове също са преименувани: 11-и пехотен сливенски полк на 12-и стрелкови полк, 29-и ямболски на 33-ти стрелкови полк, трети дивизионен артилерийски полк на 20-и оръдеен артилерийски полк.

През юни 1956 г. отново е върната в Ямбол след закриването на корпуса. През 1958 г. в състава на дивизията са включени частите от разформированата 24-та стрелкова дивизия.

След усилията на много правителства за съкращаване на армията тя е разформирована окончателно през 2008 година.