В Кюстендил официално беше открита пътуващата изложба "Река на биоразнообразието“, създадена от Регионалния природонаучен музей – Пловдив, предаде репортер на "Фокус“. Тематичната изложба за река Марица с акцент върху нейното биологично разнообразие е подредена в залата на бившата джамия "Ахмед бей“.

"Надявам се, че с тази изложба даваме възможност на много кюстендилски деца и на съгражданите ни да се запознаят по-добре река Марица и нейните обитатели, както и с темата за тяхното опазване“, каза при откриването на експозицията директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички. Той посочи, че Регионалният природонаучен музей – Пловдив е най-модерния и съвременен музей, с изключително богата експозиция.

Експертът от пловдивския музей Светлозара Казанджиева представи самата изложба. Тя съдържа 11 реалистични макета на животни - видра, малък корморан, пчелояд, земеродно рибарче, обикновена блатна костенурка, жълтоуха водна змия, балкански гребенест тритон, жаба дървесница, сирийска чесновница, маришка мряна, маришки морунаш.

"Целта на изложбата е да акцентира върху това колко са важни реките за нас хората, колко е важно биоразнообразието, какви са основните заплахи и мисля, че е изключително важно да обърнем много по-голямо внимание на водите и да ценим нашите водни ресурси“, каза Светлозара Казанджиева.

Тя подчерта, че изложбата съдържа и десет образователни постера, включено е и кратко видео, в което специалисти от различни области, споделят интересни факти, свързани с историята, географията и екологията на реката.

Изложбата разкрива по интересен и въздействащ начин какво природно богатство е реката, кои са някои от най-ценните видове животни, срещани там, как и защо да ги опазваме.