Емблематичният за Варна и България Аспарухов мост ще бъде основно ремонтиран през 2025 година. Това обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, предаде репортер на "Фокус".

През настоящата ще бъде изготвено техническото задание. Целта е конструкцията, която е изградена през миналия век, да бъде основно ремонтирана, мостът да бъде модернизиран, да бъдат въведени съвременните противоземетръсни норми. Всичко това е изключително трудно, което обуславя и времевата рамка по същинското му обновяване, стана ясно от думите на министъра.

Ремонтните дейности обаче няма да решат един от основните проблеми в транспортната схема на Варна, а именно - намаляването на трафика между район "Аспарухово" и останалата част от града. Поради тази причина в проекта за бъдещата автомагистрала "Черно море" е предвиден втори мост над Варненското и Белославско езеро. Към момента се предполага, чи той трябва да бъде изграден около Белослав. Ще е ясно след оценката по ОВОС, която ще бъде направена през тази година. Целта ни е обаче след рестарта на автомагистрала "Черно море" приоритетно да започнем изграждането първо на втория мост, той като той ще реши много наболели транспортни проблеми в агломерация Варна, заяви още министър Цеков.