9 са предложенията, които ще разгледа ОбС Сливен на редовното си заседание днес. Постъпили са и две допълнителни предложения, коментира председателят на местния парламент Димитър Митев.

Едното е за възлагане на социална услуга по проект за патронажната грижа, а другото – новият началник на РУО-Сливен да заеме място в комисията по избор на наградата "Аргира Жечкова“.

Митев очерта предстящата сесия като една от най-тежките и отговорните, предвид приемането на бюджета на Община Сливен.

Общинските съветници ще гласуват и нова тарифа за превоз на пътници от "Пътнически превози“-Сливен по предложение на управителя на дружеството.

Цената на билета на градския транспорт в Сливен се очаква да бъде повишена на 1.20 лв. от 1 май тази година. За извънградския транспорт увеличението ще е с 25% от сегашната цена на билета, ако предложението бъде одобрено.

На сесията ще бъдат обсъдени изменения в няколко общински наредби. Едната касае условията и реда за установяване жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища, втората е за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен.

Сред останалите точки за гласуване попадат отчетите на Програмите за опазване на околната среда и за управление на отпадъците на територията на община Сливен за 2021 г. Отчет за изпълнение на приетите от Общинския съвет актове, които не са възложени на кмета и общинската администрация за второ шестмесечие на 2021 г., също попада сред предложенията за гласуване.

Предстои да бъдат утвърдени годишният отчет за дейността и годишната приходно-разходна план-сметка на Общински фонд "Култура“ за 2021 г. и програмата за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи за 2022 година. Друга точка е приемане на Програма за работата на местния парламент през второто тримесечие на 2022 г. Ще бъде гласувано още обявяване на конкурс за избор на управители на "Пътнически превози" ЕООД и на "Общинска охрана и СОТ-Сливен" ЕООД.

Още две от точките от дневния ред са сред тези, на които отдели внимание Димитър Митев. Едната е свързана с упълномощаване на представител на Община Сливен за участие в Общото събрание на "Пазар за плодове, зеленчуци и цветя" АД Сливен. Втората касае определяне на представител на Община Сливен за участие в заседание на общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от "ВиК Сливен" ООД.