Общинският съвет в Кюстендил ще проведе редовно заседание от 14.00 часа, предаде "Фокус“. То ще се проведе в залата на Община Кюстендил. В предварителния дневен ред са включени 33 точки.

Една от тях е свързана с изпълнението на общинския бюджет за първото полугодие на 2024 година. От докладната записка става ясно, че към 30 юни 2024 година в прихода на бюджета на Община Кюстендил, заедно с преходните остатъци от 2023 г. общо в размер на 12 440 764 лв., в т.ч. 25 201 лв. по валутни сметки, са постъпили общо 65 558 111 лв. Приходите се делят на приходи с държавен характер, които възлизат на 47 891 602 лв. и приходи с общински характер в размер на 17 666 509 лв.

"За да има баланс между приходи и разходи, е необходима разходите да се правят до размера на реализираните приходи, затова се наложи повишението при някои разходи да се компенсира с понижението на други разходи. Още от миналата година са въведени и мерки за икономии във всички дейности на общинските финанси и за търсене на вътрешни резерви за осигуряване на нарасналите разходи“, се посочва в докладната записка.

Съветниците в Кюстендил ще решават съдбата на Общинско предприятие "Обществена пералня“. Предложено е изменение на общинската транспортна схема за превоз на пътници по направлението Кюстендил – Лозно.

В дневния ред е включена докладна записка, касаеща вътрешни компенсирани промени по бюджета и финансиране на фестивала за детска песен "Златни ябълки“. Ще бъде гласувано предложение за премахване на заболели борови дървета в лесопарк "Хисарлъка“.