На територията на София ще се гласува и с машини. Това става ясно от решение взето от ОИК - Столична общинска избирателна комисия.

В мотивите си от ОИК - Столична община посочват, че няма конкретни основания за решението на ЦИК за отмяна на машинния вот: "Неяснотата в съображенията на органа, изложени в акта му, на практика се приравнява на липса на мотиви, което е нарушение на съдопроизводствено правило, в което ОИК – Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община,  с над 1650 секции, не може да участва".

От Общинската избирателна комисия заявяват, че няма "да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин".

ОИК - Столична община в крайна сметка е взела решение във всички секции в столицата да се гласува и с машини. 

"Указва на кметовете на всички районни администрации да предадат заедно с членовете на ОИК – Столична община всички изборни книжа и материали посочени в т. 1 от Методическите указания, приети с решение    № 2655-МИ от 12.10.2023 г. на ЦИК, включително и онези свързани с машинното гласуване".