Резултатите от първия тур на местните избори сочат, че за кмет на Община Кюстендил ще имаме балотаж, това каза на пресконференция председателят на Общинска избирателна комисия – Кюстендил Венцеслав Механджийски, предаде репортер на "Фокус“. Балотажът ще бъде между Петър Паунов и Огнян Атанасов. За кметове на кметства ще има балотаж в пет кметства. ОИК – Кюстендил е излязла с решение относно избраните общински съветници. То е на база на данните от "Информационно обслужване“.

"Броят на невалидните бюлетини при гласуването за общински съветници е 4342, а при избора за кмет те са над 600. Много голям е техният брой. Това са около 20 % от гласувалите избиратели. Когато са си правили агитация партиите и коалициите са наблягали върху преференциите“, обясни Механджийски. По думите му, ако се е гласувало с машини, това нещо е нямало да го има и резултатите е можело да бъдат съвсем други. Броят на невалидните бюлетини е около 8 мандата в Общинския съвет на Кюстендил. В ОИК е подаден сигнал от страна на ДПС. Представителите на партията не са били съгласни с изчислението на техните мандати.

"Готови сме за втория тур. Очаквам се всичко да е наред. Вече определихме бюлетините, разпечатихме образците, подписахме ги с електронен подпис. Няма да има промяна в тиража. Има изборни книжа, които се подреждат в областната администрация. Очаквам доставка на бюлетините и евентуално на машините. Не мисля, че ще има някакви проблеми. Комисията работи добре“, коментира Механджийски. Неговите очаквания са и секционните избирателни комисии да нямат проблеми.