Областният информационен център (ОИЦ) във Видин от 7 до 9 февруари ще организира четири обществени обсъждания на концепции за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), обхващащи три видински общини, по една от Монтана и Враца, предаде репортер на "Фокус“.

Четирите концепции, на общините Белоградчик и Чупрене, на Лом, Димово и Оряхово и на Агенция "Пътна инфраструктура“, са преминали успешно етапа на проверка за административно съответствие и допустимост, съобщи управителят на ОИЦ- Видин Мариела Савкова. Тя уточни, че в концепциите са предвидени инвестиции за ремонти на пътища, облагородяване и социализация на природни и исторически забележителности, обособяване на база за настаняване на деца и младежи, както и на места за къмпинг, мерки за енергийна ефективност на сграден фонд и други. Презентациите на четирите концепции, както и анкети за гражданите, са достъпни онлайн, каза Савкова и допълни, че всеки, който има интерес, може да направи препоръки или възражения, които да изпрати на електронната поща на ОИЦ-Видин, не по-късно от три дни след общественото обсъждане. Предстои всички концепции, преминали през етапа на административна оценка, да бъдат подредени по приоритет.

Обсъждането ще се проведе в общинските центрове Чупрене, Белоградчик и Димово.

Мариела Савкова каза още, че целта на обществените обсъждания на концепции за Интегрирани териториални инвестиции, е да се насърчи партньорството и сътрудничеството между различни общини, институции и заинтересовани страни, както и да се реализират интегрирани мерки без оглед на административно-териториалните граници.

ОИЦ-Видин изпълнява функциите на звено за публични консултации към Регионалния съвет за развитие на Северозападния район. Той е част от националната мрежа от 27 информационни центрове за популяризиране на Eвропейските фондове при споделено управление, регламентирана от Закона за управление на средствата от Eвропейските фондове при споделено управление. Центърът функционира в рамките на проект на община Видин, финансиран от Оперативна програма "Добро управление" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд