Заключителна пресконференция по проект "Осигуряване функционирането на ОИЦ - Смолян за периода 2022-2023 г.“ се проведе в община Смолян, предаде репортер на "Фокус“.

Зам.-кметът Марин Захариев заяви, че има голям смисъл във функционирането на Областния информационен център и особено за по-малките общини и всички частни бенефициенти. "Той дава допълнителна информация и възможност за всички, които се интересуват от възможностите за европейско финансиране. Вече доста години минаха от създаването на центровете, трябва да сме се научили да надграждаме и да разчитаме на ОИЦ – Смолян“, допълни зам.-кметът. Той благодари на всички за ползотворната работа и допълни, че вече са в комуникация за изпълнението на следващ проект за работата на Центъра.

Управителят на ОИЦ – Смолян, Цветанка Генчева заяви, че очакват от новата година да стартират с нов проект, който ще бъде за 6 години. "Дейността на центъра се разширява в няколко насоки. Ние станахме вече бюро за енергийна ефективност, което дава информация на гражданите относно тава къде и как могат да получат финансиране, за да могат да обновят домовете си и да ги направят по-топли и по-уютни. Ние сме и звеното за медиация и публична комуникация относно новият подход за интегрирани териториални инвестиции. Дейността на центъра се разширява. Продължаваме и с това, което вършихме и до момента – да информираме гражданите относно европейското финансиране. Стараем се колкото можем да даваме пълноценна информация, да помагаме на гражданите и на фирмите в това те успешно да кандидатстват и да финансират своите идеи. Надявам се това да продължи и за в бъдеще“, поясни Генчева.

Повече за това, какво се случи през последните две години в ОИЦ – Смолян обясни Ани Болярова. Настоящият проект, който вече приключва беше с продължителност 24 месеца и неговата стойност беше 249 900 лв. Това е 100% безвъзмездна финансова помощ, предоставена от ОП "Добро управление“, която от следващата година вече под формата на програма за техническа помощ ще продължи да финансира нашата дейност, посочи Болярова.

"Над 10 години нашият център съществува е се финансира по линия на ЕС и ЕСФ и се радваме да продължим да работим поне още 6 години и да сме полезни на бенефициентите. Доста успешен беше проекта. През 2022-2023 г. предоставихме ценни и безплатни услуги, разпространихме обща информация относно политиките на ЕС, споразумението за партньорство, управлението и изпълнението на европейските структурни инвестиционни фондове, Националния план за възстановяване и устойчивост, както и интегрираните териториални инвестиции. Предоставихме конкретна информация на потенциалните бенефициенти, отговорихме на техните въпроси относно европейското финансиране. Организирахме доста публични събития по популяризиране на програмите, съобразени със специфичните нужди на областта. Имаме поне по една среща във всяка от общините в областта на година. За двете години имаме над 20 срещи в областта. Разпространяваме информационни и рекламни материали за целите и начините и възможностите за финансиране от европейските структурни и инвестиционни фондове и европейските фондове за споделено управление. Сътрудничим си с управляващите органи на различните програми, МС, Централно координационно звено, работим с национални и регионални медии и други мрежи за информация, Проведохме две общи инициативи и две еднодневни събития, които преминаха при голям интерес“, каза още Болярова.