Областният информационен център в Русе проведе поредица от информационни срещи в общините Борово, Бяла и Ветово на тема: "Нови възможности за европейско финансиране в Област Русе“. В срещите участва Мирослав Манев, представител на трансграничната програма "Interreg VI-A Румъния-България“, който запозна присъстващите с предстоящите покани по Приоритетна ос 2 и 4 на програмата.

По Приоритет 2 "Зелен регион“ ще се подпомагат дейности, свързани с адаптиране към изменението на климата, опазване на природата, запазване на биологичното разнообразие, зелена инфраструктура, намаляване на всички форми на замърсяване, опазването на околната среда и адаптиране към климатичните промени. 

Предстои и отварянето на Приоритет 4 "Интегриран регион“, по който ще се насърчава развитието на района чрез интегрирани мерки, свързани с развитие на Европейския велосипеден коридор – Евро-вело. Дейностите ще са насочени към насърчаване на развитие на велосипедна инфраструктура, туризъм и културно наследство, околна среда, човешки ресурси и образование. За първи път ще бъдат финансирани и малки и средни предприятия по програмата, съобщиха от общината. 

Експертите от ОИЦ – Русе показаха специална презентация с примерни концепции за интегрирани териториални инвестиции в малките населени места. Разясниха и за отворени и предстоящи процедури до края на годината по програмите от Споразумението за партньорство 2021-2027.