На 16 септември 2024 г. изтича срокът за подаване на проектни предложения по процедура BG16RFPR001-1.004 "Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите" по Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027 г.

Към този момент са подадени 90 проектни предложения за над 11 млн. лв., като 8,3 млн. лв. са безвъзмездно финансиране.

Допустими кандидати са микро и малки предприятия, които са семейно предприятие, или са в областта на творческите индустрии, или осъществяват дейност, включена в Списъка на занаятите към Закона за занаятите. Задължително е да са регистрирани преди 31.12.2021 г. като търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите. 

Размерът на безвъзмездната финансова помощ за проект е от 15 хил. лв. до 150 хил. лв. Процентът на съфинансиране е до 75% за семейните предприятия и за секторите от творческата индустрия, а  за занаятчиите е до 85%.

Допустими са разходи за инвестиции, свързани с подобряване на производствения капацитет и оптимизиране на бизнес процесите: закупуване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, създаване на онлайн магазин и въвеждане на ИКТ системи за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси. Допустим разход е и ползването на консултантски услуги за подготовка на проекта.

Проектните предложения се подават само по електронен път, с Квалифициран електронен подпис, чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020), където е публикуван пълният пакет документи по процедурата - https://eumis2020.government.bg.

В помощ на предприятията, екипът на Областен информационен център – Добрич са подготвили кратка презентация по процедурата: https://s.shopeee.com/2oZx. Препоръчително е кандидатите да се запознаят със зададените над 340 въпроси и получени разяснения от Управляващия орган, които са част от Условията за кандидатстване по процедурата: https://s.shopeee.com/EDNz.

Екипът на Областен информационен център – Добрич е на разположение за предоставяне на допълнителна безплатна информация.