Предварителни дейности са изпълнени от служителите на ОДМВР-Стара Загора преди началото на учебната 2024/2025 година за гарантиране сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и училищата, предаде репортер на "Фокус". Част от изпълнените задачи включват оглед в районите на детските градини и училищата, на прилежащите им пътна и улична мрежа по отношение на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни ограждения /парапети/, както и обезопасеност на входовете на сградите.

Проведени са работни срещи с кметовете на общини, представители на РУО и ръководствата на учебните заведения и охраняващите ги фирми, на които са обсъдени обезпечаването на обществения ред, организирането на пропускателния режим и недопускането на престъпни посегателства. Съгласувани са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните полицейски управления.

През цялата година са планирани системни проверки в питейни и увеселителни заведения за недопускане на малолетни и непълнолетни посетители и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Предвиден е и контрол в районите на учебните заведения за пресичане на евентуални престъпления, свързани с разпространението и употребата на наркотични и упойващи вещества. При получаване на информация, свързана с този вид престъпна дейност, призоваваме гражданите, незабавно да се уведомяват компетентните служби на МВР.

По график е организирано изнасянето на беседи по пътна безопасност от полицейски служители в учебните заведения.

С началото на новата учебна година традиционно се провежда акцията на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Тя обхваща периода септември – октомври 2024г. и е насочена към предотвратяването на пътни произшествия с участие на деца и младежи. Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя, датата тази година е 18 септември. Седмицата на детската пътна безопасност тази година е от 16 до 22 септември.

Ще се осъществява системен контрол от служители на сектор "Пътна полиция“ и РУ в региона около и пред вход-изходите на учебните заведения преди началото и след края на учебните занятия.

Статистиката на сектор “Пътна полиция“ – Стара Загора отчита, че в периода 1 юни до 31 август тази година са възникнали 26 тежки ПТП с участие на деца до 17 години, при които са ранени 26 деца. В сравнение със същия период на 2023г. произшествията с деца са с 4 повече, с толкова са повече и пострадалите.

Най-голям е броят на ранените деца при участието им в движението по пътищата като пътници - 14. Шест деца са пострадали като водачи на велосипеди или индивидуално електрическо превозно средство, децата – пешеходци са шест. Извън населените места пътнотранспортната аварийност е най-голяма по първокласните пътища, където са настъпили 9 пътнотранспортни произшествие с 9 ранени, а по второкласните пътища – са настъпили три пътнотранспортни произшествия с 3 ранени деца.

"Призоваваме гражданите, ако забележите водачи, които извършват нарушения на ЗДвП, незабавно да сигнализирате органите на реда", апелират от полицията.