В Областна администрация се проведе работна среща по предстоящите предсрочни парламентарни избори. Тя бе председателствана от областния управител Методи Марков, предаде репортер на "Фокус". В заседанието взеха участие председателят на РИК в двадесет и седми избирателен район – Старозагорски, директорът на ОДМВР, административният ръководител на Окръжна прокуратура, директорът на ТД "Национална сигурност“, директорът на "Информационно обслужване“ АД – клон Стара Загора и представители на Областна администрация.

От Областна администрация всички изборни материали са раздадени и получени от общините в област Стара Загора, машините за гласуване ще бъдат инсталирани в съботния ден по избирателните комисии.

Към момента в ОДМВР-Стара Загора са получени 8 сигнала за нарушаване на изборните правила, образувано е едно досъдебно производство, както и няколко сигнала по чл.216 от НК за унищожаване и повреждане на агитационни материали.

В изборния ден ще има два вида екипи на полицията за действия по осигуряване нормалното протичането на изборите. Първите ще са на териториален принцип по съответните общини, следящи за опазване на общественият ред, вторият вид "горещи“ екипи ще бъдат два под управлението на ОДМВР - Стара Загора, за реагиране на подадени сигнали.

В РИК-Стара Загора е създадена необходимата организация и цялата необходима техника е налице и в изправност. Информационно обслужване е оборудвал изчислителният пункт, а обработка и съхранение на данните и видеозаписите от СИК, които ще бъдат съхранявани от ИО, докато бъдат предоставени на РИК. С цел сигурност разписките, които се издават след проверка и въвеждане на протоколите в системата, ще се подписват както ръчно, така и с електронен подпис от операторите. Сканираните протоколи също ще бъдат с електронен печат, поставен от назначеното отговорно лице.

За осигуряване непрекъсваемост на работата на РИК е осигурено резервно захранване, чрез генератор, като в екстремна ситуация допълнително има и още една резерва от страна на ППЗН.

Окръжна прокуратура Стара Загора ще разполагат с един екип в града, като допълнително в Районните прокуратури  в Раднево, Гълъбово, Чирпан, Казанлък и Стара Загора, също ще има дежурни прокурори.

ТД на ДАНС Стара Загора ще разполага с два екипа в Стара Загора и Казанлък, както и с текущ оперативен контрол.