През 2023 г. ОДМВР – Смолян отново се нарежда в челните места по разкриваемост на криминалните престъпления на територията на страната – разкрити са 59,6% от общия брой регистрирани престъпления, при 61,8% през 2022 г., при средна за страната разкриваемост от 51,6%. Това заяви на брифинг ст. комисар Цветан Цанков – директор на Областната дирекция на МВР – Смолян, предаде репортер на "Фокус“. Като извършители на престъпления, извършени и разкрити през 2023 г. са уличени 271 лица, при 295 през 2022 г. Установени като извършители по линия на криминалната престъпност през 2023 г. са 338 лица, извършили 339 престъпления (в т.ч. и престъпления, регистрирани в предишни години и разкрити през 2023 г.). От тях 24% са били в нетрезво състояние, 57,1% са осъждани за престъпления, 5,9% са непълнолетни и 3,6% - малолетни.

Във връзка с предприетите мерки за противодействие на конвенционалната престъпност и през 2023 г. продължи работата по прилагането на проактивния подход и реализирането на дългосрочна стратегия за превенция на престъпленията срещу собствеността на гражданите, чрез системна работа с лицата представляващи интерес по линия на кражбите, което доведе до запазване на ниския брой на престъпленията против собствеността.

Директорът на полицията в Смолян отбеляза, че са постигнати добри резултати при противодействието на наркопрестъпленията на обслужваната територия, като се отчита незначително намаление на броя на регистрираните престъпления свързани с държане на наркотични вещества. Чрез прилагане на екипен принцип на работа бяха провеждани СПО в малките населени места, по третокласната и общинска пътна мрежа, включително и през тъмната част на денонощието, както и в празничните и предпразничните дни, с основна насоченост контрол на употребата на алкохол и наркотични вещества, правоспособност, техническа изправност на МПС, наличие на сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, използване на предпазни каски и колани и други.

Ст. комисар Цанков набеляза и приоритетите и възможностите за развитие в дейността на ОДМВР – Смолян през 2024 г.. Сред тях са ефективно противодействие на конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред; подобряване на пътната безопасност и намаляване на пътнотранспортния травматизъм; противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и обезпечаване на сигурността на гражданите в к.к. Пампорово и туристическите центрове на обслужваната територия; гарантиране на сигурността, противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, при произвеждането на избори за Европейски парламент, които ще се проведат през месец юни 2024 г. и други.

Директорът на полицията акцентира и на факта, че ОДМВР - Смолян е първата в страната, която е провела специализирана полицейска операция, свързана с домашното насилие. "Обиколили са всички насилници, профилактирани са и е взето отношение. Проведени са беседи с тях, беседи с близките и потърпевшите“, каза още ст. комисар Цанков.