Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) бяха на място в района на възникналия пожар в с. Царацово, при който снощи изгоря производствената площадка на дружество "Анес-96“ ООД. Екипът на екоинспекцията и представители на Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС беше сформиран незабавно след постъпилия сигнал, за да осъществи мониторинг на състоянието на атмосферния въздух. Директорът на екоинспекцията, Ивайло Йотков, също остана на място през цялата вечер.

Първоначално измерванията на имисии на вредни вещества във въздуха бяха извършвани с мобилна апаратура GASMET в точката на въздействие - при най-близко намиращи се до пожара къщи на Царацово (на улица "Юрий Гагарин“). Следяха се показателите прах, въглероден оксид, азотни окиси, серен диоксид и органични вещества, като не бяха установени превишения на нормите им.

Тъй като пловдивската МАС от дни извършва измервания в Елин Пелин във връзка с производствената авария там, в спешен порядък мобилна автоматична станция (МАС) пристигна от Стара Загора. Отчитайки посоката на вятъра, тя бе разположена в центъра на с. Радиново.

Първоначалните данни от осъществения мониторинг там също показват, че измерените стойности не са превишени. МАС ще остане на място до окончателно потушаване на пожара и нормализиране на обстановката, най-малко 24 часа.

Данните от двете постоянни автоматични измервателни станции в Пловдив в район "Каменица“ и район "Тракия“ също се наблюдават от екипа на екоинспекцията, като измерваните стойности на следените показатели са ниски. След изтичането на 24-часовия период резултатите ще могат да се сравнят със законоустановените норми за опазване на човешкото здраве, но не се очаква те да са превишени.

РИОСВ – Пловдив продължава да следи ситуацията с повишено внимание и се ангажира да информира гражданите в случай на замърсяване.

За площадката на дружество "Анес-96“ ООД има издадено разрешително за извършване на дейности с отпадъци по реда на Закона за управление на отпадъците от 2013 година, като последното му изменение е от април тази година. То е публикувано на сайта на екоинспекцията.