Басейнова дирекция "Черноморски район" извършва регулярно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента, научи "Фокус" от Басейнова дирекция.

Резултатите от мониторинга, проведен в периода 19.06. – 24.07.2023 г. в бреговите пунктове и в крайбрежните морски води, не показват превишения на съответните СКОС, т. е не е налице замърсяване на морските води. За показателите, за които не са налични норми (нефтопродукти и радионуклиди), се наблюдава устойчива тенденция към поддържане на стойностите под границата на количествено определяне на метода.

В периода 17-23.07.2023 г. е проведен мониторинг съвместно с Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ в допълнителни 17 пункта в крайбрежните морски води (Калиакра 2, Албена, Златни пясъци, Варненски залив – север, Камчия, Шкорпиловци, Двойница, Иракли, Емине, Слънчев бряг, Равда, Поморие, Росенец, Созопол, Приморско 1, Царево 1, Велека 2) и 5 пункта в териториалното море (Крапец, Галата, Иракли, Бургаски залив, Ахтопол). Изпитването на пробите се извършва по същите показатели. Получените към момента резултати не показват превишения.