Няколко хилядолетия назад във времето ще имат възможност да се пренесат посетителите на поредна Семейна събота, която предстои в музея в Горна Оряхоивца. Този път темата е един от най-древните занаяти – грънчарството, предаде кореспондент на “Фокус".

Обработката на глина и производството на глинени съдове са известни на човечеството от над 8 000 години. Грънчарският занаят съпътства живота на хората и до ден днешен. За тайните на глината и начините на обработка ще разкажат и покажат Анна и Димитър Спасови от сдружение "Вила Аквила“. Двамата гости са с богат опит в демонстрациите на бит, занаяти и ежедневие на хората от античността. За всички желаещи да се докоснат до глината в работното ателие ще бъде разположено грънчарско колело. Там посетителите ще могат със собствени ръце да произведат свой неповторим глинен съд, да го украсят и след изсъхване да го запазят като спомен от Семейната събота.

Началото на Семейната събота е в 10.00 часа със следващото издание на образователна игра "Музейна главоблъсканица“. В нея ще могат да се включат всички деца и да се състезават за музейните награди. Билетът за едно семейство е 4 лева, независимо от броя на членовете и тяхната възраст. Входната такса ще дава възможност на посетителите да участват в работните ателиета и игрите, да разгледат постоянната експозиция на музея и да се запознаят с историята на град Долна Оряховица и етнографското богатство на региона.