Няколко сигнала за замърсяване на въздуха са регистрирани в Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново през септември. От Екоинспекцията уточниха, че те са касаели различни райони на старата столица и Горна Оряховица, предаде кореспондент на “Фокус".

Първото обаждане е а улица “Краков" във Велико Търново. То е направено в началото на месеца. След извършен оглед екоинспекторите заявяват, че не са констатирали нарушение.

На 6 септември граждани са сигнализирали за силна миризма от "Мегапорт“ ООД на ул. "Освобождение“ във Велико Търново – извършен е обход на ул. "Освобождение“ в часовия диапазон 08:45 – 09:30 часа. Не е установена специфичната миризма, характерна за дейността по рециклиране на отпадъци от пластмаса. При проверка на място на площадката на Завод 3 е констатирано, че пречиствателното съоръжение работи в нормален експлоатационен режим. Не са възниквали аварийни ситуации, свързани със спиране работата на съоръженията", обясняват от РИОСВ

Третият сигнал е за замърсяване на въздуха, основно през нощта, от дейността на фирма, която се намира в бившия захарен комбинат в кв. "Калтинец“ в Горна Оряховица и работи с въглища. И тук е извършена проверка на  място - на площадката за въглища към "ТЕЦ Горна Оряховица“ ЕАД, собственост на "Захарни заводи“ АД. Установено е, че на площадката са обособени места за съхранение на въглища, въглищен прах и биомаса – слънчогледови пелети. Не е установено наличие на прах и запрашаване на въздуха.

“След извършена проверка по сигнал за замърсяване на река Стара река в близост до село Кесарево, община Стражица, и силна миризма на странични животински продукти, е издадено предписание на дружеството, стопанисващо свинеферма в района, да преустанови заустването на отпадъчни води в реката до издаване на съответните разрешителни. Ще бъдат предприети и административнонаказателни мерки, във връзка с установено заустване на отпадъчни води в повърхностен обект", казват още от РИОСВ.

През отчетния период са постъпили два сигнала за птици в безпомощно състояние –  екземпляри от видовете Бял щъркел и Ням лебед. Птиците са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение и последващи грижи.

През месеца не са постъпвали сигнали за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.