Няколко хиляди българи и сърби преминаха границата при прохода "Кадъ боаз“, участвайки в най-големия международен събор на Балканите, предаде репортер на "Фокус". Той е традиционен и за първи път се провежда през 1925 г. 60-те години неговото провеждане е ежегодно, с малки прекъсвания, след което е преустановено. Възстановен е през 2002 година. През 2007 година до граничната бразда от българска страна е издигнат паметник, на който на български и сръбски е написано: "На това място по традиция се срещат българи и сърби като добри приятели, съседи и славянски братя", припомни историята на събора "Кадъ боаз“ при официалното му откриване Борис Николов, кмет на община Белоградчик. Той допълни, че "силно се надява политическото ръководство на двете държави най-после да осъзнае голямата потребност от отварянето на Контролно-пропускателен пункт при Салаш-Ново Корито, на мястото, където днес се провежда събора. За хората този пункт е необходим и от години се отлага неговото изграждане. Откриването му ще сбъдне една обща мечта и хората вярват, че тя ще стане реалност.

В 21-то  издание на събора, който се провежда край българското Салаш и Ново корито в Сърбия, в прохода "Кадъ Боаз" среща си дадоха в трите дни, приятели от цяла Сърбия и България. Организатори на събора са Община Белоградчик и Община Княжевац.

По време на международният събор от петък вече до неделя в 23 часа границата между двете държави е отворена и хората преминаваха само с лична карта.

Водосвет отслужи при откриването на събора видинският владика Даниил, той изказа радостта си от провеждането на Събора и благодари за положените общи усилия по подготовката му. Владиката разказа как Свещеното писание описва братския живот, общуването в правда, мир, уважение и братолюбие между човеците и колко хубаво и колко приятно е братя да живеят на едно. Доказателство за което е съборът на "Кадъ боаз“.

Представители на местните власти от Белоградчик и Княжевац, на Областната администрация във Видин, поднесоха  цветя на паметника на приятелството, добросъседството и на двата славянски народа.

Надпис над границата, на сръбски и български, с "Добро дошли“ и "Добре дошли“ посрещаше участниците, а жени в национални носи - сръбски и български посрещаха с хляб и мед.

На открита сцена по време на трите дни концертна програма, изнасяха самодейни състави от България и Сърбия, на  кръшни хора, под звуците на духови музики, хората танцуваха под палещите лъчи на слънцето и дори високите, над 36 градуса температури не ги уплашиха. Вечерта в събота публиката аплодира една от своите любими фолк певици Рени.

Десетки щандове от двете страни на границата предлагаха местни произведения, ръчна изработка, селскостопанска продукция, местни храни и различни стоки. Бирариите и скарите работеха денонощно и пред тях се виеха дъги опашки.

Очакванията на организаторите е, след затварянето на границата тази вечер в 23 часа, да отчетат, че в международния събор в трите дни са участвали над 30 хиляди души.