Днес клетва положиха и подписаха клетвени декларации на тържествено заседание новоизбраните кметове - Боян Минков, кмет на Община Белоградчик и Диляна Петрова, кмет на кметство с. Рабиша, и 13-те общински съветника, предаде репортер на "Фокус“. Най-възрастният сред общинските съветници, бившият кмет на Белоградчик Борис Николов, ръководи заседанието за избор на председател на Общински съвет. След тайно гласуване, от трима кандидати, бе избран Ангел Георгиев, който получи 7 гласа, уточняват от Община Белоградчик.

Архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, поздрави новоизбраните и се обърна към тях са думите: "Всички знаете поговорката "Глас народен – глас Божи", тъй че всеки един от тук стоящите избраници трябва да знаят, че това избраничество им е възложено от Бога чрез народа. За това им пожелаваме да се трудят с отговорност в своето поприще, защото даването на клетва е свещен акт."

Заместник областният управител на Видин Ани Арутюнян пожела: "Бъдете мъдри и единни в името на онези важни решения, които ще гарантират добруването на жителите на Белоградчик, защото най-голямото богатство във всеки един регион и навсякъде по света са хората. Желая здраве, късмет, сили, енергия, за да изпълнявате достойно своята мисия и да отстоявате достойно своите виждания и принципи."

Новият кмет на община Белоградчик, Боян Минков се обърна към присъстващите:  "Искам да честитя на всички общински съветници, на всички вас за това, че избрахте този общински съвет, който ще ви служи. Искам да благодаря първо на моето семейство, на моите приятели, които повярваха в нас. Вярвам, че само след месец този общински съвет ще покаже, че в единство с кмет ще работи така както трябва да бъде."

Новият кмет на Белоградчик Боян Минков, бе издигнат от местна коалиция "БСП за България" (НДСВ, "Новото време", ДПС, "Български възход", Движение "Гергьовден") и за него гласуваха на втория тур 54,13 процента или 1620 избиратели.

Неговият конкурент Борис Николов, четири мандата кмет на Белоградчик, бе издигнат от коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" и получи 43,90 % подкрепа или 1314 избиратели гласуваха за него. 

В 13-членния Общински съвет в Белоградчик представители имат една партия и две коалиции. Най-много мандати - седем, спечели местна коалиция "БСП за България". Пет мандата в Общинския съвет има коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". Съюз на свободните демократи  има един общински съветник.