Ново огнище на птичи грип засякоха във Великотърновска област, предаде кореспондент на "Фокус" . От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уточниха, че заболяването е установени във ферма в горнооряховското село Върбица. Във фермата се отглеждат пекински патици. В обекта живеят над 37 000 броя патици.

Около засегнатата ферма  са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Върбица и Горски долен Тръмбеш и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат горнооряховските села - Горски горен Тръмбеш, Писарево, град Долна Оряховица и село Драганово; стражишките села - Царски извор, Сушица и Бряговица; лясковските села - Джулюница, Добри дял и Козаревец.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.