Фото пана и скулптурни творби, дело на участниците в Националното биенале по скулптура и в Националния пленер по фотография, оформиха ново арт пространство в сърцето на лесопарк "Кьошкове" в Шумен. Памет, културни традиции, история и символни послания към поколенията обединиха таланта на дванадесет творци, като за първа година техните произведения са подчинени на обща тема: "Оттука започва България".

Химнът на нашия град, по стихове на големия поет и Почетен гражданин на Шумен Антонин Горчев, звуча в началото на церемонията, с която официално в пространството "Сцената“ в парк "Кьошкове“ беше открита изложба – естетически спомен от двете арт събития.

"Щастлив съм, че тази вечер сме заедно. С общи усилия, в духа на добрите традиции и приемственост, но и с поглед към бъдещето, успяхме да създадем това прекрасно и издържано в художествено отношение арт пространство. Благодаря на творците, които с необуздана свобода на въображението и с яркия си талант оставят поредната ярка и красива следа в културния облик на нашия град. От името на Община Шумен и лично от мое име Ви уверявам, че и в бъдеще ще намираме пресечните точки в хоризонта на изкуството и съвместно ще реализираме креативни идеи, подчинени на общата цел – развитие на устойчив туризъм, европейски облик на градските пространства, икономически подем и високо качество на живот". С тези думи кметът на Шумен проф. Христо Христов се обърна към участниците в двата творчески форума и към всички присъстващи, дошли на откриването на новото арт пространство. Проф. Христо Христов връчи дипломи за участие на скулпторите, чиито творби оформят в унисон с природните красоти на парка красиво художествено пространство.

Бехчет Данаджъ, Гълъбин Христов, Дарин Ганчев, Михаил Деведжиев, Десислава Досева и Калоян Тодоров са майсторите-ваятели, сътворили изящни творби върху каменни късове, пренесени от Врачанския Балкан. Образът на първия български владетел Хан Аспарух е дело на Бехчет Данаджъ.

Творческа интерпретация на темата: "Оттука започва България“ са композициите "Конница“ на Михаил Деведжиев, "Левъ“ на Калоян Тодоров и "Духът на България“ на Десислава Досева. "Фрагмент“ на Гълъбин Христов е алегория на вярата и на темата за спасението чрез образа на прикования на кръста Христос. Своята творба най-младият участник в биеналето – Дарин Ганчев, е озаглавил "Ансамбъл“. Релефът изобразява преплитането на културните ареали през различните епохи и се вписва хармонично в скулптурния ансамбъл. В него заслужено място заемат фотографските творби на Адриана Петкова, Божидара Гроздева, Анастасия Иванова, Евгени Йовчев, Едис Вели и Симона Белчева, "запечатали“ творческия процес по извайване на каменните скулптури, а също така и знакови паметници и културни обекти.

В топлата августовска вечер сред магическата красота на парк "Кьошковете“ публиката посрещна с бурни аплодисменти специалните гости – музикантите от група "Акага“, които изнесоха вълнуващ концерт с невероятен саунд и подбрани хитове.

За първи път Община Шумен организира културно събитие в "Сцената“, което поднесе на жители и гости на града ексклузивно преживяване от досега с три изкуства – скулптура, фотография и музика.