В истински празник за ямболската младежка култура, свързваща скейтборда, блейдовете, тротинетките, колелетата и БМХ, графитите и алтернативната музика, се превърна откриването на най-новото спортно съоръжение в Ямбол на 20 септември.

Заради атракционния парк за екстремни спортове в града пристигнаха най-добрите скейтъри, блейдъри, хиксъри и скутер райдъри у нас, които направиха зрелищни демонстрации. Скейтбордистът Тодор Атанасов от Пловдив, състезателят със скутери Искрен Иванов от Плевен, велосипедистът Ангел Христов от Ямбол, групата "БМХ БГ“ от София и Валентина Костадинова от Ямбол на ролери заслужиха наградите на Община Ямбол за най-добри трикове.

Скейтпаркът бе създаден с общи усилия на Община Ямбол и Министерството на младежта и спорта, като изпълнение на ангажимент на ръководството на Общината към младежите от града, които се занимават с екстремни спортове. Атракционният парк за екстремни спортове покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен до бившата бонбонена фабрика.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански обяви, че изграждането на площадката за екстремни спортове е продължение на усилията за обособяване на нови спортни зони, паркове и други обекти в откритите пространства на Ямбол. В следващите години администрацията има намерение в района да бъде оформена и нова паркова зона за жителите и гостите на града, посочи още кметът.

"Изключително сме горди, че Община Ямбол успя да изгради такова място, така че вие, младите хора на града, да се забавлявате, да тренирате и да спортувате, за да водите един здравословен начин на живот", каза при откриването на съоръжението зам.-министърът на младежта и спорта Петър Младенов, който заедно с Даниел Александров, съветник на министъра на младежта и спорта, поднесоха поздравления към домакините и участниците от името на министъра Георги Глушков.

В празника се включиха също изгряващият ямболски талант Силвия Иванова – диджей Снаки, както и майсторите на графити Фаунаграфик от Англия, Даниел Дубаров и Николай Димитров. На скейтпарка има и специален подарък – стенопис от мексиканската художничка Паола Делфин.

Новата площадка е със свободен достъп за деца, младежи и спортисти. Обектът ще се използва и за провеждане на тренировки за деца по колоездене и други дисциплини. Ще се извършва обучение и по програми и проекти, по теми, свързани със спорта за децата в свободното време, децата и спортния клуб, развитие на спорта за всички, спорт за учащи, спорт за деца в риск.

Важно е да се знае, че има специални правила за ползването на модерното съоръжение, които са на видно място до входа му.