Новият областен управител на Смолян Емил Хумчев встъпи официално в длъжност, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. В присъствието на ръководителите на всички държавни институции от областта и служителите на Областна администрация, той получи символичния ключ на администрацията от служебния областен управител Стефан Сабрутев.



Пред присъстващите Сабрутев заяви, че са имали нелеката задача да проведат няколко избора в рамките на тези 6-7 месеца. "Това беше едно предизвикателство първо, че се провеждаше в условията на ковид-криза, второ, че изборите бяха три за годината, както и избор за президент. Не беше лесно, целият екип и аз мисля, че се справихме успешно. Успяхме да покажем, че изборите могат да бъдат честни, до голяма степен ограничихме купеният вот и този, който бе контролиран“, отбеляза Сабрутев. Той изтъкна и текущите неща, които са успели да свършат през този кратък период. "Успяхме да завършим строителството на ГКПП – Рудозем. В момента тече процедурата по доставка на оборудването. Успяхме да включим околовръстният път на Чепеларе в Оперативна програма "Транспорт“ и следващата година ще започне неговото строителство. Тук е мястото да вмъкна, че ако преждеуправляващите бяха подготвили достатъчно проекти по направление Асеновград – Рудозем, по ОП "Транспорт“, можеше да финансираме много голяма част, тъй като огромни средства ще върнем т. г. в ЕС поради това, че държавата не ги е усвоила. Има пет проекти проучвания за 13,8 км, но по тази програма не се финансират на етапи предпроектни проучвания. На следващо място успяхме да се преборим в съревнования с другите, граничещи с Гърция области – Благоевград, Кърджали и Хасково в следващия програмен период България – Гърция да финансираме четвъртия етап на главна пътна комуникация Смолян на стойност 12 млн. евро“, допълни Сабрутев.

Той уточни, че за тези седем месеца, в които са управлявали областта, той и колегите му в администрацията са успели да създадат една много добра комуникация с всички общински кметове в област Смолян. "Това, което скоро не се беше случвало, защото имаше деление на "наши“ и "ваши“, аз мисля, че всеки един от кметовете може да потвърди, че имахме едни прекрасни отношения въпреки политическите си различия. Надявам се следващия областен управител Емил Хумчев да продължи в тази посока, защото си мисля, че ние като държавни служители трябва да мислим преди всичко за благото на хората“, посочи Сабрутев.

Той препоръча на Емил Хумчев да създаде силно лоби в София – в държавата и в управлението, което да работи за област Смолян. "През периода, в който аз бях областен управител успяхме да поканим на срещи служебният министър-председател Стефан Янев, президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Ползата от тези посещения са над 10 млн. лв. допълнителни средства, извън заложените в бюджета, които в рамките на този кратък период бяха осигурени за област Смолян – по различни общини и поводи. Трябва да се работи в тази посока, защото Смолян е една откъсната област. Икономически Смолян изостава по много причини. Най-важното нещо е транспортната свързаност. Икономиката, която я има тук, трябва да се запази, а за да се запази трябва наистина да има една подкрепа. Все повече млади хора напускат областта и формулата според мен е не да търсим голям стратегически инвеститор, а да обърнем внимание на местния бизнес, който оперира тук и на тези, които са корени от Родопите. Никой не го боли, както човека, който има род и най-малко от сантимент може да прави инвестиции, за да развие бизнес тук. Държавата може да помага много и съм сигурен, че без нейната намеса и нейната помощ, няма да имаме добро развитие“, подчерта Сабрутев. Той отбеляза, че първата стъпка е инфраструктурата, която най-вече в областта на пътищата трябва да се продължи.

Сабрутев благодари на своите заместници и всички служители на Областна администрация за добрата работа, за това, че бързо са се сработили и са смазали машината, за да вървят напред. "Благодаря и на всички ръководители и служители на държавни служби, защото работихме добре. Да пожелая на новия областен управител да продължи да развива област Смолян и на всички много здраве, сили, кураж и да продължите да работите за жителите на областта. Благодаря и на всички мои съграждани и жители на областта за това, че имаше комуникация, градивни критики. Да са здрави и много успешни“, каза още Стефан Сабрутев.

Новият областен управител Емил Хумчев благодари за топлото посрещане и съдействие, както и за добрата работа през последните 7 месеца, за екипната работа и приемствеността на екипа на Сабрутев. "Знам, че няма да е лесно, но знам, че с общи усилия ще се справим. Приоритетите ми ще бъдат такива, каквито са записани в коалиционното споразумение на управлението. Приоритетите ще бъдат на първо време да запазим здравето и живота на нашите съграждани в максимална степен. Нулева толерантност към корупция. Всеки, който си мисли, че идвайки в областна администрация или в кабинета на областния управител ще може да си купи нещо, е сгрешил – искам да го кажа още сега. Изцяло ще сме отдадени на хората и промяна на всички политики и отношения в тази посока. Искам да ви уверя, че ще работим всеотдайно с всички държавни институции и всички кметове на населени места и общини, с всички председатели на общински съвет и вратата на областния управител и областна администрация ще бъда отворени за всеки един гражданин, който идва тук с добри намерения и с това да допринесе за развитието на област Смолян“, заяви Хумчев.



Той подчерта, че се дава ясна сметка, че живеем в най-трудния район в страната и в същото време най-красивият. "Регионът се нуждае от абсолютна държавна подкрепа и моите действия ще бъдат насочени изцяло в това – област Смолян и Родопите да получат едно специално отношение, защото иначе нищо добро не ни чака. Вчера излязоха и статистиките и се вижда, че последните години сме се стопили с над 26 000 души. Трябва да спрем тази тенденция и за това ще разчитам на всички вас. Искам да благодаря на министър-председателя и на Министерски съвет за гласуваното ми доверие, на моята партия, която застана зад моята номинация, на коалиционните партньори, които ни подкрепиха и да благодаря на моето семейство, защото то е най-губещо от цялото това нещо. Надявам се със сили и енергия всички ние да направим така, че Родопите и Смолянска област да станат едно по-добро място за живеене. Всеки един бизнес и всеки един сектор, нуждаещ се от подкрепа ще има в мое лице приятел и съратник“, добави Хумчев.

Той изрази надежда зимният туристически сезон да бъде добър. "Ще направим всичко възможно да подпомагаме Пампорово, защото то е перлата на Родопа планина и Смолянска област, да привлечем инвестиции в нашата област, да стимулираме икономическото развитие по всякакъв начин във всяка една община. По този начин да задържим на първо време хората и дай Боже да успеем да върнем и тези, които напуснаха областта. Сигурен съм, че в ръцете на ръководителите на държавни институции ще имаме подкрепа, единодействие и Бог да пази Смолян и Родопа планина“, каза още Емил Хумчев.

Нели ГЕРГЬОВСКА