Новият областен управител на Пловдив проф. д-р Христина Янчева получи символите на държавността - ключ и държавния печат, от досегашния губернатор д-р инж. Илия Зюмбилев на кратка церемония в областната администрация, предава Plovdiv24.bg.

Пред медиите бяха представени и заместник областните управители - Нурджан Караджова и Атанас Ташков от предходния мандат. Вицетата се назначават директно от Министерски съвет.

"За тази близо 1 година започнахме и постигнахме изключително много резултати. Вярвам, че проф. Янчева ще продължи започнатото от нас. Радвам се, че оставям областната администрация в добри ръце" - каза Зюмбилев и пожела на наследничката си здраве, търпение и много сили да продължи успешно дейността на областната управа. 

"Заставам пред вас като новоназначен областен управител, но и като гражданин на този регион. Гражданин, работил за издигането на престижа на региона. 24 г. в Аграрния университет съм работила за издигането на престижа му. С управленския опит мога да работя за целия регион. Ще работя в сътрудничество с местните власти, бизнеса, образователните власти" - декларира проф. Янчева.

Областната управителка подчерта, че основните акценти в работата й ще бъдат прозрачност, диалогичност, ангажираност и доверие, а с колегите си ще се опитат да вземат справедливи решения и в полза на гражданите. 

Заместник-областната управителка Нурджан Караджова е на 42 г., родена е в Асеновград, учила е в ПУ "Паисий Хилендарски". "За мен е изключителна чест и отговорност да бъда част от екипа. Вярвам, че благодарение на моите знания и 20-годишен професионален опит ще допринеса за благополучието на гражданите на Пловдивска област" - заяви Караджова и цитира крилатите думи на Левски "Дела трябват, а не думи" с препратката, че делата на новите администратори ще говорят за работата им. 

Заместник-кметът Ангел Славов поздрави новия областен управител от името на кмета на Пловдив и изрази надежда, че двете учреждения ще работят в колаборация.

На въпрос от коя партия е била предложена за поста, проф. Янчева заяви, че е надпартийна личност, от гражданската квота. Припомни, че ректорите на висши учебни заведения нямат право да участват в партии. 

"Предложението дойде от представители на правителството, с които съм работила като ректор, знаете, в Аграрния университет имахме доста европейски проекти" - обясни тя. 

Като основен приоритет си поставя изграждането на Югоизточния обход на Пловдив и се надява още тази година да започнат строителните дейности от пътен възел "Скобелева майка" до кръговото кръстовище на Асеновградско шосе. 

От понеделник започва поредица срещи с ръководителите на държавните структури и кметовете и ще посети всички обекти, за да се запознае на място със състоянието им. Заяви, че ще се постарае постигнатото до момента да бъде надградено. 

Предполага, че ще са й необходими поне една-две седмици, за да се запознае с всички, макар че с някои общини като ректор е работила. Такива са Брезово, както и Раковски, в която се реализира проект "умни села".