Ще работя с всички варненци, независимо от политическите им възгледи и пристрастия, за благополучието на Варна. Това стана ясно от днешния брифинг на новия кмет Благомир Коцев.

Благодаря на всички, които ме подкрепиха на изборите, каза още той, предаде репортер на "Фокус". 

Още от следващата седмица, след стъпването ми официално в длъжност, ще започнем с екипа ми сериозна работа. Ще се прегледат всички големи проекти, които се изпълняват във Варна. Ще работим в тясно сътрудничество с държавата по привличане на инвестиции по различни проекти и фондове. Целта ни е Варна да се превърне в по-зелен град, дебело подчерта той.

Ще се срещнем със сметопочистващите фирми. Искаме градът да стане по-чист. Ще работим по облагородяването на всички зони в общината.

Ще посетя училищата и болниците. Ще се запозная с материалната база, обеща още Благомир Коцев.

Още следващата седмица той планира среща с общинска полиция за подобряване на работата й. Планираме и разкриване на център за градска сигурност, който да обхване всички камери, така че бързо да става ясно къде има закононарушения, допълни Коцев.

Няма да има чистка в общинската администрация. Загърбваме различията и целим да работим с всички за доброто на града, стана ясно още от думите на новия варненски кмет. Ще има нови заместник-кметове, като ще бъдат променени и ресорите им.

Новият кмет на Варна планира и среща с новия кмет на София - Васил Терзиев, относно обсъждане на плановете но втория за дигитализация на общинските услуги.

Ще инициираме обществено обсъждане с гражданите на Варна, да се чуе техния глас относно работата на "Синя зона" в неделния ден и евентуално тя да отпадне.

Ще работим по изграждане на паркове във всеки район на града. Надявам се, че прословутите 110 декара, които обжалвах като областен управител, съдът да реши да ги остави така, и там да не се строи, а да се преустроят в зелени зони, стана още ясно от думите на Коцев.  

Той поясни, че групата на ПП/ДБ ще предложи свой представител за председател на Общинския съвет. Целта ни е той да е обединител, добави още новия кмет на Варна.

Надявам се Портних да е прав за финансовото състояние на Общината, но ще направим ревизия, допълни Благомир Коцев.

С екипа си и със специалисти вече работи по проектобюджета на Общината за 2024 година.

Ще дадем повече права и задължения на районните кметове.

Коцев обеща още, че ще има приемни дни за гражданите, като първата приемна ще е още следващата седмица.

Планира спешна среща със строителните компании, които в момента изпълняват общински проекти по инфраструктурата в града, за да бъдат решени проблемите, от които се оплакват варненци.

Ще работи дейно по решаването на проблема с тръбата във Варненското езеро, и ще се търсят варианти за построяване на нова пречиствателна станция в район "Аспарухово", така че нуждата от нея да отпадне и да се реши въпроса кардинално, поясни още новия кмет на града Благомир Коцев.

На брифинга днес присъстваха и Николай Желязков - избран за кмет на район "Приморски", Цветнен Цветков - избран за кмет на район "Одесос" и Николай Стефанов - областен координатор на Продължаваме Промяната, избран за общински съветник от листата на ПП-ДБ.