За трета поредна година "Новите майстори“ от Кюстендил ще поставят своя летен артистичен щрих върху градската визия на Босилеград. В интервю за "Фокус“ ръководителят на творческата школа Евгени Серафимов посочи, че отново ще бъде направен стенопис.

"С годините идеите стават все по-мащабни, все по-големи. След "Ефекта на пеперудата“ от миналата година, сега правим на една от стените на гимназията в Босилеград нещо много важно за босилеградската история, както и за историята на гимназията“, сподели Евгени Серафимов.

За това лято визията на бъдещия стенопис е създаден изцяло от дипломирания графичен дизайнер Дияна Бориславова и бъдещия архитект Живко Христов. Вдъхновението за новия стенопис е една стара черно-бяла фотография от 1941 г., която показва босилеградската делегация пред царския дворец в София. 

Благодарение на инициативността и огромното желание на босилеградчани по това време е оформена споменатата делегация. Тя пристига в София с едно единствено желание, Босилеград да има Гимназия. Непосредствено след срещата е получено разрешение за финансиране и построяване на първата гимназия в Босилеград от Негово Величество цар Борис III. 

Същата година на 5 ноември гимназията в Босилеград носеща името "Княгиня Мария Луиза" започва своята образователна мисия, която продължава и до днес. 

На снимката мъжете от Босилеград са облечени в едни хубави костюми от началото на ХХ век, а жените – в традиционната за Краището казмирена носия.

"Решихме да направим тази връзка. Нашият проект е с името "Стените, които ни свързват“. Ние сме свикнали стените да ни разделят и между Кюстендил и Босилеград дълги години е стояла една стена, която ни е разделяла, а това са стени, които може да ни свържат. Изкуството прекрачва границите много по-лесно, отколкото икономиката и политиката. Това ще бъде една стена, която ще свърже не само Кюстендил и Босилеград, но ще ни свърже с историята“, каза още Евгени Серафимов.

По думите на ръководителя на школата "Новите майстори“, ние постоянно имаме нужда да си припомняме за онези достойни българи, които са съградили една здрава държава. Връзката е с онези времена и хора, за които образованието, науката и родния край са най-високите добродетели.

През изминалите две години учениците от школата на Новите майстори успешно реализираха проектите "Модерно и традиционно" и "Ефекта на пеперудата" подкрепени от местното сдружение "ГЛАС".