В срок до 15 ноември 2024 г. културните институти, творческите и неправителствените организации, представителите на бизнеса, както и физически лица могат да представят предложения за включване в Културния календар на Община Плевен за следващата 2025-а година.

В тази връзка от кмета д-р Валентин Христов са утвърдени нови Правила за кандидатстване, оценяване и финансиране на инициативи и събития в културната сфера. Те са публикувани на Интернет страницата на Община Плевен в раздел "Дейности“, подраздел "Култура“.

Съгласно този регламент предложенията трябва да са ясно аргументирани в съдържателната част; да са посочени целите и очакваните резултати от реализирането на събитието чрез заложените дейности; да имат добре разработен бюджет в съответствие с планираните дейности и с пазарните реалности; както и осигурено съфинансиране на заложеното събитие от собствени приходи, дарения и др.

Подадените проектни предложения ще се разглеждат и одобряват от определен със заповед на Кмета на Община Плевен състав на Обществено експертен съвет по култура /ОЕСК/. Критериите за оценка, по които всеки член на ОЕСК ще дава от 1 до 10 точки, са: Качество на предложения проект – оригинална творческа концепция и възможности за реализирането ѝ; Художествена стойност на проектното предложение; Значимост на предложението за местната общност; Иновативност и развитие на нови пространства за култура; Възможности за мобилизиране на гражданско участие, привличане на нови публики, достъпност на групи хора в неравностойно положение. Останалите критерии, по които всяко предложение ще се оценява от 1 до 5 точки, са: Реалистичност на проекта – разчетени дейности, участници, изпълнители; Устойчивост на проекта и възможности за доразвиване и мултиплициране на събитието; Комуникационен план, реклама и ПР обхват; Реалистичност на бюджета и разумно и ефикасно разходване на средствата. При последния критерий оценката от 5 точки означава напълно съпоставимост с бюджета, 4 точки – редуциран с 10 % бюджет; 3 точки – редуциран с 20 % бюджет.

Средният общ бал на проектното предложение се формира, като се съберат точките, присъдени от всеки един член на ОЕСК, и сборът се раздели на броя на членовете. Оценката се закръгля до втория знак след десетичната запетая. Максималният брой точки е 70.

Община Плевен ще финансира до три проектни предложения на една институция. Финансирането от Община Плевен на едно проектно предложение на една институция е в размер на 80 %, останалите 20 % са собствен принос от общата стойност на предложението. Всяко следващо проектно предложение на същата институция подлежи на финансиране в размер на 50 % от Община Плевен и 50 % собствен принос.

Предложенията заедно със съответните формуляри, публикувани също на Интернет страницата на Община Плевен /www.pleven.bg/ в раздел "Дейности“, подраздел "Култура“, се подават в посочения срок в Центъра за административно обслужване на гражданите /пл. "Възраждане“ № 4 /или на e-mail: cao@pleven.bg. Тел. за контакти: 064/881 290.