Историческият музей в Каварна си партнира с няколко образователни и културни институции в румънския град Констанца в посока на оптимизиране на туристическия потенциал на трансграничния регион. Всички дейности са в рамките на проект "Съвместен отворен прозорец към мистериите на Вселената“. Финансирането е по програма INTERREG V-A Румъния- България, предаде репортер на "Фокус".

Разработени са три нови туристически продукта. Първият е наречен "Навигация по звездите“. Той съчетава научния компонент с любовта към морето. Чрез него туристът получава информация как да се ориентира в Черно море, използвайки нощното небе като ориентир. Вторият продукт е озаглавен "Origins“ (Корени). Това е туристически трансграничен маршрут в района на Констанца-Добрич. Обхваща археологически обекти, представени по атрактивен и интерактивен начин във виртуална реалност. За тази цел Историческият музей в Каварна и Планетариумът в Констанца разполагат със специални очила, за да може туристът да получи ново преживяване, базирано на виртуалната и добавена реалност.

Третият продукт - "Лагери на астрономията“, дава възможност на туристите да изследват небето с телескопи, като се възползват от най-добрите налични точки за наблюдение в трансграничния район Констанца-Добрич, снабдени с най-нова техника (телескопи, камери, обсерватория). 

Изцяло е обновен Планетариумът в Констанца с техника от ново поколение. Историческият музей в Каварна обогатява дейността си чрез мобилен телескоп за дневни и нощни наблюдения и астрономическа обсерватория, която от около месец приема първите посетители и се радва на огромен интерес.

В процеса на съвместна работа са подготвени два туристически маршрута. Единият е наречен "По пътя на птиците и езерата на Добруджа“. Той включва забележителности от територията на Добричка област, като водопадите, Ботаническа градина и Тузлата край Балчик, каменните чешми в Каварна, музей "Добруджа и морето“, залива Болата, а от територията на окръг Констанца, Румъния - Калатис (Мангалия), Томи (Констанца), Хистрия (Истрия).

Вторият маршрут "Скални феномени и културно-историческото наследство на Добруджа“ включва Регионален исторически музей - Добрич, крепост Залдапа край село Крушари, крепост Палматис край Оногур, крепост Дионисополис и храма на Кибела  в Балчик, Исторически музей - Каварна, крепостта Бизоне и хълм Чиракман в Каварна. От територията на Румъния - крепост и музей Калатис, Мангалия, Констанца - античен град, Музей за национална история и археология и Римска сграда с мозайка, крепост Хистрия, Музей Адамклиси, Музей и крепост Аксиопол, крепост Улметум.

В двора на кметството в село Камен бряг е монтирана астрономическа обсерватория с автоматизиран купол. Оборудвана е със стационарен телескоп и астрономическа камера. Мястото е съобразено с близостта на археологически резерват "Яйлата“, включен в маршрут "Скални феномени и културно – историческото наследство на Добруджа“. Обсерваторията позволява 360-градусов обзор. Там вече се организират дни за наблюдение на интересни астрономически събития.

Партньори на музея в Каварна са Музейният комплекс за природни науки, който е водещ партньор, Морската академия "Мирча чел Бътрън“ и националният колеж "Мирча чел Бътрън“ в Констанца. Заедно партньорите са подготвили Стратегия за развитие на природното и културно наследство в трансграничния район чрез неговото възстановяване и популяризиране.

Жулиета НИКОЛОВА