Нови кошчета за боклук предстои да бъдат монтирани във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Общината вече обяви и обществена поръчка за избор на изпълнител на дейностите, чиято стойност е 51 916,58 лева без ДДС, а с ДДС сумата надскача 61 хиляди лева.

Парите ще бъдат използвани за доставка на нови паркови и улични кошчета за битови отпадъци, както и за нови кошчета за кучешки отпадъци. Притежателите на домашни любимци настояват за такива от доста време насам, като към момента подобни има само в клетките за разхождане на малки и големи кучета в три от парковете на града. Собствениците на животни желаят и обособяване на подобни зони и на други места във Велико Търново.

Според обявената поръчка, прогнозното количество на парковите и улични кошчета, които ще бъдат доставяни в рамките на срока на договора, е 80 (осемдесет) броя, а на кошчетата за кучешки екскременти — 30 (тридесет) броя, като възложителят си запазва правото да не заявява цялото количество, ако не е необходимо. Предвижда се монтиране на нови съоръжения и в детските градини в старата столица.

Крайният срок за кандидатстване е 9 ноември. Новите съдове вероятно ще бъдат монтирани в началото на 2024-а, ако няма обжалвания.