333 първокласници тръгват на училище в Дупница, съобщи на пресконференция кметът на Община Дупница Първан Дангов, предаде репортер на "Фокус“. Кметът подчерта, че за първи път в Основно училище "Евлоги Георгиев“ е сформирана трета паралелка за първи клас. Общият броя на паралелките в I клас е 17.

"Притеснителното е това, че 135 ученици са извън Дупница. Те са родени в Дупница, но са извън България. Тази тенденция се запазва с предишната година. За първи път ще имаме паралелка I клас в село Крайници. Това е нещо, което до сега не се беше случвало. Отбелязвам го като положителна тенденция“, каза Първан Дангов.

По думите на кмета новата учебна година ще започне без изчезналата ученичка Ивана. "Надявам се, че тази тема не е забравена от дупнишката общественост, не е забравена и от хората в национален мащаб. Имах среща с директорите на училищата, с ресурсните учители, с психолозите, медицинските лица и педагогическия персонал. Акцентирах върху това, че директорите трябва да правят всичко това, вменено им от закона, да разговарят с родители – при проблемни деца, с Агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, с ресурсните учители – за да не се стига да други подобни инциденти“, каза Първан Дангов.

Кметът посочи, че от училищните директори е изискал списък с деца с проблеми или иначе казано деца със специални образователни потребности. "Ще следя за работата на ресурсните учители, на всички онези които имат по закон да ги обгрижват, как си вършат работата“, коментира Дангов.

Дупнишкият кмет посочи, че предстои изграждането на нови физкултурни салони в село Крайници, Яхиново и в Професионалната гимназия по облекло в Дупница. Надеждите са, че това ще се случи до края на тази година. По проекти са изградени спортни площадки в Основно училище "Неофит Рилски“ и в Гимназия "Христо Ботев“. Общината е подпомогнала всяко едно училищно ръководство.

Първан Дангов акцентира, че има големи административни проблеми в Основно училище "Христаки Павлович“. Там, според кмета, са влошени взаимоотношенията между ръководството и учителския колектив, а това ще доведе неминуемо в организацията на учебния процес и лоши резултати при учениците.

Училищата в селата Яхиново, Крайници и Самораново изпитват траен недостиг на парични средства за обезпечаване на нормалното функциониране на учебните сгради и се налага дофинансиране. Поради тази причина формулата за дофинансиране на дейностите за подобряване на материалната база ще бъде променена.