Разнообразни събития ще се състоят през тази седмица в Кюстендил, съобщиха за "Фокус“ от отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. На 10 януари от 17.30 часа ще се състои възпоменателна вечер и представяне на книгата на автора Димитър Крумов – "Запетайка с гледна точка“. Организатори на събитието са Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“ и читалище "Асклепион“, а домакин е Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“.

На 12 януари във фоайето на Общински драматичен театър ще бъде открита изложбата на Здравко Анев "Аз и ти“. Началото е в 18.00 часа. В същия час, но на 13 януари в залата на театъра ще се състои спектакълът "Забранените фокуси на Ненчо“.

Традиционни обичаи за региона ще бъдат пресъздадени на 13 януари. От 18.00 часа в село Копиловци ще има наричания и благопожелания на местните сурвакари – възстановка на обичая "Сурва“. От 20.00 часа в училищния двор в село Пиперков чифлик ще бъде запален сурвакарски огън, след което ще започнат и сурвакарски игри.

На 14 януари от 13.00 часа в село Драговищица започва традиционният празник "Сурва, весела година“. Гостува сурвакарската група от село Ябълково.