Новоизбраните кметове и общински съветници в Кюстендил ще положат клетва, предаде репортер на "Фокус“. Първото заседание на Общинския съвет е свикано от областния управител Александър Пандурски. То е насрочено за 11.00 часа в заседателната зала на общинската администрация. Тържествена клетва ще положат новоизбраният общински кмет Огнян Атанасов,   кметовете на 12 села и новите общински съветници, чиито брой е 37.

След полагане на тържествената клетва ще се пристъпи към избор на председател на Общинския съвет. Правилникът предвижда избор на временна комисия, която да проведе процедурата, номинации и тайно гласуване. Постът на председател на местния парламент е ротационен, на всеки шест месеца.

В новия общински съвет свои представители изпратиха 10 формации. Най-многобройна е групата на местната коалиция ГЕРБ - 11 мандата. Седем души влизат от Партия на зелените, по четири мандата имат БСП и ПП-ДБ, трима са съветниците от "Възраждане". По двама съветници имат местната коалиция "Глас народен" (КОД/"Глас народен"), "Левицата" и "Има такъв народ". ДПС и местна коалиция "Алтернативата на гражданите" са с по един свой представител.