Нова технология за почистване на грозните драсканици по емблематични обществени места, сред които тепетата и подлезите, започва да използва пловдивското общинско предприятие "Чистота". Тя беше демонстрирана при почистването на графитите върху скалите на Сахат тепе, предава "Фокус".

Нано технологията е немска. Тя позволява след като първоначално се почисти надрасканото място, да се обработи със специалния препарат, който създава защитен слой. При последващи драсканици се използва само пароструйка с чиста вода, което е много екологично и икономически ефективно, обясни директорът на "Чистота" Десислава Георгиева

Демонстрацията беше направена на място, което вчера е било почистено, но през нощта отново е било нашарено. За по-малко от 2 минути картинката изчезна под силната водна струя. 

"От 2012 г. водим непрестанна и непрекъсната борбата с графитите. Направихме проучване и решихме да тестваме новата технология, защото само с почистване няма да стане. Производителят дава 2 години гаранция на защита или 10 измивания" - каза инж. Георгиева. 

Немската технология се използва в много градове в цялата страна, а с община Пловдив виждаме визия за разбиране за по-дългосрочно решение, тъй като има проблем с графити на много места - коментира от своя страна представителят на фирмата у нас Атанас килиджийски.