Нова платформа "Портал за грижа" за бързо намиране на старчески дом или хоспис започна да функционира в Пловдив. Услугата е напълно безплатна за гражданите, а откриването на подходящ дом или хоспис е по ключови думи за местоположение, вид грижа и др., съобщи за Plovdiv24.bg инициаторът за създаването й Николай Чалъков

Платформата е създадена за улесняване на достъпа до информация и услуга, свързана с грижата за хора. Може да се използва за настаняване на близък или роднина в дом за възрастни хора в цялата страна, с които платформата работи. По този начин се спестяват време и усилия.

"Често хората се обръщат към нас за съдействие при намиране на подходящо място за грижа на своите близки. Известни сме с това, че ние поемаме ангажимента да намерим правилното място за нуждаещият се човек, съобразно конкретни изисквания – местоположение, специфични заболявания, цена за престой и др., които обикновено изискват инвестиция с време" - каза собственикът инж. Николай Чалъков от "Добролетие - център за грижа".

Центърът поддържа договорени отношения с по-голямата част от домовете в страната с валиден лиценз за предоставяната услуга, което дава спокойствие на близките и самите възрастни потребители, че ще попаднат в сигурни ръце.

"Добролетие" предлага комплексна социална услуга на световно ниво, което решава проблемите с изолацията на трудноподвижни и възрастни хора. За тях досега са осигурявани иновативните помощни средства и концертни прояви, а платформата "Портал за грижа" се явява естествено продължение на мисията в полза на хората.

"Животът в старчески домове предоставя възможност за социални контакти с други хора на същата възраст. Това предотвратява изолацията и самотата, които често съпътстват старостта. Известно е, че прекарването на време в социум предотвратява чувството на изолация и намалява риска от депресия. Възрастните хора, които общуват редовно, са по-малко склонни да изпитват чувство на отчаяние и безполезност. Както ни е известно психичното здраве оказва влияние върху физическото здраве на човека. Затова и много възрастни хора решават да живеят в общност поради предимствата на социалните взаимодействия" - каза още Чалъков.

Платформата "Портал за грижа" предлага съдействие за цялостна подкрепа и помощ за възрастните хора, които не могат или не искат да живеят сами, свързвайки ги със старчески дом. Домове, които осигуряват професионална грижа, безопасна среда и възможности за социализация, което значително подобрява качеството на живот на възрастните хора и облекчава техните семейства.