На територията на столицата продължават специализираните полицейски операции срещу наркоразпространението. От МВР съобщиха, че през нощта на 4 срещу 5 октомври криминалисти от Първо РУ са провели спецоперация по линия "Наркотици“. По получена оперативна  информация те са извършили проверка в нощен клуб на ул. "Славянска“ и са задържали известен на полицията - 23-годишен софиянец. В него били открити 40 таблетки екстази. Образувано е досъдебно производство по чл. 354, ал 1 и след доклад пред Софийската градска прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем. 

В хода на спецоперацията същата нощ  служителите на реда спрели за проверка автомобил на ул. "Никола Габровски“. При извършения обиск в джобовете на пътника в колата били открити 4 плика с различни видове наркотици – кристали, метамфетамин, кокаин и марихуана, с общо тегло 40 грама. Мъжът е 45-годишен, с регистрации за наркотици, кражби и грабежи. Образуваното  досъдебно производство по чл. 354, ал 1 е докладвано пред  Софийската градска прокуратура и виновникът е с обвинение и мярка "Задържане под стража“ до 72 часа. 

На 3 октомври служители на Девето РУ спрели за проверка в междублоково пространство на ж.к. "Люлин“ трима мъже - на 27,25 и 21 години, известни на МВР с криминални прояви по линия "Наркотици“. В близост до тях полицаите забелязали полиетиленово пликче, съдържащо суха растителна маса. 

При извършените оглед и оперативно-издирвателни действия в района и последвалите процесуално-следствени действия на адреса на единия от задържаните, криминалистите намерили и иззели пластика със следи от бяло вещество, два плика с остатъци от бяло кристалообразно вещество, метална кутия, съдържаща растителна маса. 

Експертната справка установила, че веществата са коноп, метамфетамин и амфетамин, в неголеми количества. Материалите по досъдебното производство са докладвани пред Софийската районна прокуратура и един мъжете е с повдигнато обвинение по чл. 354А от НК и е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция“.