Финансовото обезпечаване и бъдещото развитие на социалните услуги, осигурявани от Община Стара Загора, се обсъдиха на среща днес, предаде репортер на "Фокус". В нея участваха техните ръководители и зам.-кмета с ресор "Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“ Павлина Делчева. Тя открои 3 необходими аспекта за безпроблемното извършване на социалните услуги: всички те да разполагат с гарантиран специализиран транспорт, да са снабдени с необходимите софтуерни решения за подпомагане на административната им работа и да осъвременят апаратурата си за рехабилитация на деца и възрастни.

"Моето намерение е да се стремим да осигурим максимална мобилност. Родителите са безкрайно доволни, когато узнаят, че не е необходимо те да се ангажират с транспорта, когато децата им ползват някоя от услугите. Особено облекчение е за случаите с колички като помощни средства за придвижване“, изтъкна Павлина Делчева.

Услугата "Подкрепа на колела“ се реализира отлично, имаме дори дни с по 15 поръчки в рамките на работното време, съобщи управителят на Социална услуга "Асистентска подкрепа“ д-р Надя Трендафилова. Тя препоръча да се търсят финанси за закупуването на още два специализирани микробуса в бъдеще. Услугата, която предоставя превоз на трудноподвижни хора на територията на община Стара Загора, вече се е разгърнала в пълен капацитет. Тя е факт от това лято и с нея се осигурява безопасен, удобен и достъпен транспорт за хора с ограничена подвижност. Условието е те да не използват транспорт в рамките на други социални услуги.

Зам.-градоначалникът на Община Стара Загора и колегите й в социалната дейност обсъдиха и възможностите за снабдяване със софтуер за комуникация чрез символи и текст и произнасянето им чрез синтезиран глас. Той е предназначен да помогне на хора с комуникационни затруднения да имат по-високо ниво на независимост. Подходящ е за деца със затруднения в говора и фината моторика (детска церебрална парализа, синдром на Рет и др.), за деца от аутистичния спектър и с интелектуални затруднения, както и за възрастни, които не са вербални.

След осигуряването на такива комуникатори ще се осъществи обучение за специалистите и родителите, които ще ги използват, изтъкна Павлина Делчева.

Като проблем на срещата бе отбелязано, че Центърът за временно настаняване с капацитет от 10 души вече е постоянно пълен, а зимата не е настъпила. И за Центъра, и за Защитените жилища има листа от чакащи, настанени временно в други услуги. "Ще си сътрудничим с други общини, за да обезпечим настаняването на нуждаещите се", увери зам.-кметът Павлина Делчева.