54 нови дръвчета бяха засадени в градския парк в Стражица. Залесяването извършиха съвместно служители на Държавно горско стопанство - Горна Оряховица и Община Стражица, предаде кореспондент на "Фокус". Фиданките са от вида червен дъб, а красивите корони, които ще оформят, ще допринесат за облика на парка.

Дейностите са част от кампанията "Зелени градове, зелени коридори" на Министерство на земеделието, която беше представена на заседание на Националния съвет по горите през месец март. Инициативата отговаря на очакванията на гражданите за една по-зелена, по-залесена и по-здравословна околна среда. За тази цел МЗм, чрез държавните предприятия и техните териториални поделения, ще предостави безвъзмездно подходящи фиданки от горско-дървесни видове, с които да се създадат нови зелени зони, зелени пояси, градски и крайградски паркове в земеделски, горски и урбанизирани територии, както и край територии на транспорта и водни обекти.

Големите градове емитират повече замърсители, затова те са във фокуса на инициативата, но по-малките населени места също биват подпомагани при реализация на проектите си.