За поредна година майстори на художествени занаяти си дават среща в красива Нова Загора по повод празника на града Петковден. Изложението "Живата традиция", организирано от Община Нова Загора и фирма "Експо контакт", отдавна се е превърнало в нещо повече от традиционно събитие. С течение на времето, то се е утвърдило като едно гостоприемно средище на хора с талантливи ръце от близо и далеч. Дърворезба, ножарство, керамика, бижутерство са само част от занаятите, които ще ни радват със своята уникалност и неповторимост.

Тази година акцент в Изложението "Живата традиция“ отново ще бъде "Арт ателие на открито", в което своето майсторство ще ни покажат новозагорските творци Радмила Стефанова, Росица Стойкова и Радостина Зографова. В следващите дни те ще очакват малки и големи посетители, за да демонстрират как със сръчните си ръце изработват бродирани бижута и декоративни изделия от сапун и хартия. 

Официалното откриване на традиционната среща "Живата традиция“ бе пред Спортна зала "Младост“ , а честта да постави началото на събитието имаше кметът на Община Нова Загора Галя Захариева. Тя се обърна към всички присъстващи с думите: "Уважаеми приятели, за мен е огромно удоволствие да кажа отново "Добре дошли“ на всички занаятчии и да благодаря сърдечно на всички новозагорски майстори и за участието им в нашето "Арт ателие на открито“. Пожелавам Ви една прекрасна вечер и щастливи празнични дни!“

Свой музикален поздрав поднесе талантливата новозагорка Ралица Коларова, с ръководител Иванета Маркова. Една от най-вдъхновяващите песни, която разтърсва сърцето на всеки българин- песента "Боянският майстор“, бе специално подготвена от възпитаничка  на ОШИ "Илия Аврамов“ за откриването на панаира на занаятите "Живата традиция“.

Кулминацията в тържествената вечер бяха специалните гости от гр. Разград - "Капанския ансамбъл“, който претворява на сцената красотата на автентични фолклорни образци и създава с модерен прочит произведения на фолклорна основа. Те представиха богата програма и подариха на новозагорската публика едно невероятно фолклорно изживяване като доказаха за пореден път, че българските народни танци са безценно богатство, пазено ревниво от предците, трупано с годините и достигнало до нас, въпреки перипетиите на времето. За финал,  вечерта посветена на българския занаят завърши с общоградско хоро, на което заиграха малки и големи.