Областният управител инж. Николай Неделчев, председателят на ОбС Силистра д-р Мария Димитрова, зам.-кметът община Силистра Мирослав Тодоров, директорът на РЗИ д-р Теодора Начева, представители на други регионални институции, както и много лекари – с индивидуални практики и специалисти, участваха в откриването на новия рентгенов апарат в Силистра. Той е американско производство и вече работи в ДКЦ 1 ЕООД – Силистра с управител д-р Тихомир Иванов. Това става ясно от публикация на официалната страница в социалната мрежа на общинския съвет в града.

Според д-р Даниела Стоянова, която работи с техниката, "Апаратът е дигитален, от ново поколение е и предоставя максимално качествено изображение с минимално облъчване на пациента и на медицинския персонал. На практика става дума за графично рентгеново изследване на череп, крайници, бял дроб и др.

Кабинетът се намира на първия етаж в ДКЦ 1 – Силистра и е в близост до кабинетите на лекарите специалисти, както и до личните лекари, което улеснява достъпа на пациенти и препращането на снимките. Подобни рентгенови апарати в Силистра има още на две места – в МБАЛ Силистра АД и в частния комплекс "Ескулап“.