След като собственикът на терена до блок 18 в столичния "Зона Б-5" реши да продължи строителните дейности по бъдеща жилищна сграда, гражданите от квартала се събраха на нов на протест срещу презастрояването, научи "Фокус". Припомняме, че проблемите с с този терен не са от вчера. Хората протестираха вече няколко пъти.

Ето какво заяви кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев по този повод в личния си профил във Facebook.

Във връзка с поредната ескалация на гражданското напрежение около намеренията за строителство около блок 18, ви уверявам, че районната администрация е предприела всички законови действия за решаване на казуса в полза на всички замесени страни.

На 30 юли 2024 г. в СО- район "Възраждане“ постъпи писмо от "ЕА-2004-Инвестмънт“ ЕООД относно замяна на този имот с имот предоставен от Столична община. Това решение беше намерено след проведени многократни срещи с фирмата, собственик на имота. Още на 5 август 2024 г., кметът на район "Възраждане“ е входирал към кметът на Столична община и към Столичен общински съвет, който е компетентен да извърши тази замяна, писмо с предложение за такава. В предложението е записано, че решението трябва да се вземе "в спешен порядък“.

Оставам изненадан от предприетите действия от страна на строителя след проведите конструктивни разговори в посока да се пренасочи инвестиционния интерес и да бъде намалено гражданското напрежение в територията около блок 18. Район "Възраждане“ ще предприеме всички необходими действия, за да защити интересите на гражданите на района. Призовавам всички строителни дейности да се преустановят и да се върнем към диалога. Всичко друго при така изложените факти може да се приеме само и единствено като провокация, не само към район "Възраждане“, а и към неговите жители.